Renowacja kamienicy przy ul. Traugutta

TYP: renowacja wnętrz
LOKALIZACJA: ul. Traugutta, Poznań
STATUS: koncepcja
DATA: czerwiec 2017
PROJEKT: J. Wójtowicz

Głównym problemem związanym z wprowadzeniem nowego życia i funkcji do tej kamienicy był brak przestrzeni na parterze, co uniemożliwiało wiele opcji zagospodarowania. Aby rozwiązać ten problem i dać budynkowi więcej możliwości aranżacji, strop nad parterem został usunięty wraz ze wszystkimi ścianami konstrukcji poniżej oraz powyżej. Nowo zaproponowana konstrukcja stalowa zapewnia bezpieczeństwo budynku i dużą dwupoziomową przestrzeń, w której zaprojektowano biuro architektoniczne dla średniej wielkości firmy. Pawilon umieszczony wewnątrz budynku pozwala pracować w spokojnych warunkach, w otwartej przestrzeni wewnątrz zabytkowych murów. Odstępy między ścianami box’u w połączeniu ze stosowaną technologią szkła dodatkowo chronią wnętrze przed hałasem ruchliwej ulicy. Powyższe piętra zostały przystosowane do wysokiej jakości apartamentów różnej wielkości.