Tana4U

Konkurs architektoniczny na koncepcję pawilonu kultury dla wioski Tanaf.

TYP: architektura
LOKALIZACJA:
 Poznań, Polska
STATUS: projekt konkursowy
DATA: grudzień 2017
PROJEKT:
inż. arch. K. Gołaszewska,
inż. arch. J. Wójtowicz,
inż. arch. F. Zieliński,
inż. arch. M. Zieliński

IDEA

Celem projektu było stworzenie pod jednym dachem przestrzeni dla wszystkich społeczności wioski, miejsca które połączy wszystkich ludzi bez względu na religię, którą reprezentują. Projektowane sanktuarium docelowo staje się najważniejszym miejscem wsi, dając Ci nie tylko miejsce duchowego kultu, lecz również przestrzeń do odpoczynku w zacienionych, komfortowych warunkach – wytchnienie od gorącego słońca Afryki.

Dach, który jest głównym elementem projektu zbiera wodę deszczową i przekazuje ją do zbiorników znajdujących się pod pawilonami. Dzięki temu możesz wykorzystywać ją nie tylko podczas pory deszczowej, a w ciepłe dni woda stanowi jeden z elementów chłodzących wnętrza pawilonów.

Każda z religii obecnych w Tanaf otrzymała w projekcie własną przestrzeń. Stworzono kilka oddzielnych wnętrz aby zapewnić funkcjonalność i wygodę Tobie i każdemu z użytkowników. Budynek daje również możliwość korzystania z przestrzeni wspólnej znajdującej się we wnętrzu, pomiędzy pawilonami. Bardzo ważnym było osiągnięcie wrażenia wspólnoty ze wszystkimi ludźmi i religiami. Oczywiście dajemy ci spokojną przestrzeń do kontemplacji. Poczujesz że jesteś w świętym miejscu, bez względu na to, czy będziesz w środku, czy między pawilonami. Nie martw się, dzięki solidnym ścianom nie będziesz słyszeć dzieci spędzających wolny czas na dwóch mniejszych dziedzińcach. Ponadto zaprojektowaliśmy galerie. Możesz ich użyć, aby przejść na dachy pawilonów przez cały rok, ale szczególnie w porach deszczowych, gdy woda napełnia obniżony dziedziniec i symbolicznie łączy wszystkie pawilony i religie w jedność. W tym okresie woda staje się swego rodzaju lustrem, które dodaje majestatyczności pawilonom, gdy patrzysz w dół z galerii. Woda stworzy jeden wspólny poziom podłogi dla całego sanktuarium. To kolejny element, który scala całą strukturę i społeczność. Łącząc przestrzenie pod wspólnym dachem, sprawiamy, że każdy bez względu na religię poczuwa się do opieki nad budynkiem, a nie tylko nad pojedynczym pawilonem.

To jest właśnie Tana4U, all of You.